divendres, 18 de març del 2011

Introducció

L'enfosament de l'URSS i de les democràcies populars en l'última dècada del segle XX va posar fi a una època caracteritzada per la bipolarització i per l'enfonsament entre les dues superpotències: l'URSS i els EUA. Aleshores es va començar a perfilar un nou ordre internacional en el qual els Estats Units han assumit el paper de superpotència única i d'àrbitre dels destins del món.
La fi de la política de blocs va obrir noves esperances en una entesa més gran entre els diferents Estats i sobre la possibilitat d'un progrés de la democràcia i del respecte dels drets humans al món. Però, malgrat la distensió internacional, el nostre planeta continua saturat d'armes, guerres, conflictes ètnics i pobresa.
És cert que la democràcia liberal ha tingut una gran expansió, si al començament del 1960 hi havia 53 països amb règims democràtics, cap a l'any 2007 la democràcia havia arribat a 90 països (50% de la població mundial). Però, malgrat progrés, són molts encara els pobles que viuen sormesos a règims dictatorials o en democràcies fràgils en les quals no es respecten totalment els drets humans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada